چرا رشد اقتصادی در سه سال دولت سیزدهم صفر بود؟/ رشد اقتصادی بالا ، سالانه200تا 270 میلیارد دلار سرمایه گذاری می خواهد که فقط10درصدآن در داخل کشور هست
به گزارش خبرآنلاین، بر پایه علم اقتصاد و همه نظریههای موجود در این زمینه، نیروی کار و سرمایه، دو عامل اصلی تولید اقتصادی هستند که ترکیب آنها رشد اقتصادی ایجاد میکند و همه عوامل دیگر تنها میتوانند اثرگذاری این دو عامل پایهای را افزایش یا کاهش دهند.
روزنامه اعتماد نوشت: بر این پایه بدون سرمایهگذاری کافی و وجود نیروی کار نمیتوان رشد اقتصادی ایجاد کرد. ولی اگر سرمایه و نیروی کار تقویت شوند، میتوان اثرگذاری آنها را افزایش داد. افزون بر این اگر فضای اقتصاد بهبود یابد، میتوان امید داشت سرمایهگذاری بیشتر فراهم شود و نیروی کار بهتر در تولید نقشآفرینی کند. ولی همه اینها نیز نیازمند تخصیص سرمایه برای بهبود هستند.
تا سال 1367 یعنی پایان جنگ تحمیلی تقریبا رشد سرمایهگذاری منفی بوده و در این سال به منفی 30درصد نیز رسید. به تبع آن رشد اقتصادی ایران نیز همواره منفی بوده است.
در نیمه دوم دهه 1380 سرمایهگذاری و رشد اقتصادی با نوسان روبهرو شد و به تبع آن رشد اقتصادی کاهش یافت و با آغاز تحریمهای ایران شدت نوسان سرمایهگذاری و کاهش آن تشدید و رشد اقتصادی نیز به تبع آن با نوسان و کاهش روبهرو شد.
این روند به خوبی نشان میدهد که رشد اقتصادی ایران همواره تحت تاثیر رشد سرمایهگذاری بوده است و بدون سرمایهگذاری بالا نمیتوان انتظار رشد اقتصادی بالا داشت.
در 3 سال اخیر رشد سرمایه در ایران حدود صفر بوده و به همین علت است که رشد اقتصادی نیز روند کاهشی یافته است.
برای بهبود رشد اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری قابل توجهی هستیم. بهطوری که تمام سرمایههای موجود کشور که در فعالیتهای اقتصادی در 4 سال اخیر به کار گرفته شدهاند، نتوانستهاند استهلاک سرمایههای موجود را جبران کنند و در نتیجه تغییرات خالص موجودی سرمایه کشور منفی بوده است.
نیاز کشور برای سرمایهگذاری بسیار بالاتر از آن چیزی است که در کشور توان آن را داریم. موجودی سرمایه ثابت کشور با برآوردهای مختلف حدود 1500 تا 2000 میلیارد دلار است. اگر نرخ استهلاک آن را 5درصد در نظر بگیریم دستکم برای جبران استهلاک آن و حفظ موجودی سرمایه با کمترین برآوردها به سالانه 75 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم تا در بهترین حالت رشد اقتصادی بلندمدت صفر یا اندکی مثبت داشته باشیم.
در بودجه دولت 400 همت برای تملک دارایی سرمایهای در نظر گرفته شده است که با فرض تحقق آن و با تبدیل آن، این سرمایهگذاری نیز کمتر از 10 میلیارد دلار خواهد شد. تامین سرمایه بورس از بیرون بورس نیز در سال گذشته منفی بوده و تنها سرمایهگذاری شرکتهای بورسی و دیگر فعالان تولید از منابع درونی امکانپذیر بوده است.
سالهای گذشته نشان داده است که کل سرمایهگذاری بنگاهها و فعالان اقتصادی در بهترین حالت در سال جاری کمتر از 50 میلیارد دلار خواهد شد. سرمایهگذاری خارجی موجود نیز در بهترین حالت 6 میلیارد دلار است که در برابر نیاز کشور، مبلغ ناچیزی است. بر این پایه توان سرمایهگذاری در کشور در سال 1403 نمیتواند جبران استهلاک سرمایه کشور را داشته باشد. بنابراین نمیتوان انتظار داشت با روند سرمایهگذاریهای موجود در داخل کشور، در شرایط کنونی رشد اقتصادی مثبت پایدار داشته باشیم مگر چارهای برای سرمایهگذاری بیشتر بیندیشیم. تنها چاره ممکن، تلاش برای جذب سرمایهگذاری خارجی انبوه است. بر این پایه ادعای امکان ایجاد رشد اقتصادی بالا و پایدار بدون سرمایهگذاری خارجی انبوه میتواند ناشی از ناآگاهی از وضعیت موجود کشور یا ناآشنایی با علم اقتصاد باشد یا هدف و انگیزه دیگری را پیگیری میکند.
23302